Äkta Gränna Rödpäron

Moderträdet Äkta Gränna Rödpäron Moderträdet Klicka bild

ÄKTA GRÄNNA RÖDPÄRON

Den här sorten har odlats mycket länge i vårt land. Ursprunget är okänt men en fransk pomolog tyckte sig känna igen en gammal fransk sort, men det visade sig så småningom genom provympningar att det var fel. Det har inte heller kunnat identifieras med någon annan sorts päron. Sorten har haft en stor spridning och varit allmänt odlad. Frukten räknades till de bättre sorterna på grund av sin storlek på frukten och sin tegelröda färg.

Träden växer kraftigt och blir till höga, ganska smala träd. Växtligheten avtar när de börjar bära frukt. Då får trädet sitt karaktäristiska växtsätt med hängande grenar. De nya skotten ( grenarna ) är bruna / rödbruna till färgen. Frukten är medelstor, den har gröngul grundfärg och röd till tegelröd täckfärg. Köttet är vitgult , fast, lite grynigt men med god sötma och smak. Päronet lämpar sig utmärkt som bordsfrukt men är även en delikat inläggningsfrukt.
Frukten bör plockas i slutet av oktober, början på november och kan ligga någon till några veckor och eftermogna. Hållbarheten är relativt kort men kan förlängas vid sval och rätt lagring.

Traditionen talar om att Per Brahe ( Grännas grundare 1652 ) införde trädet från Tyskland. Det kan även ha kommit från Alvastra kloster genom munkarna som införde många kultur och medicinalväxter till Sverige och Vadstena klosterträdgård. Det finns även teorier om att soldater från kriget i Tyskland tagit med sig kärnor från ett päron de tyckte smakade bra och sått kärnorna här.
Ympning och ockulering var inte så känt bland allmogen på den tiden, man frösådde olika kärnor i tron att det skulle bli samma frukter som kärnorna kom ifrån. Eftersom det inte har kunnat identifieras och man inte funnit någon jämförbar päronsort i Europa kan det vara en ny sort som uppkommit efter frösådd.
Nuförtiden har man möjlighet att DNA testa och på det viset jämföra med andra sorter.
Gränna Växter HB har tagit fram ett äkta Gränna rödpäron genom ympning med material som är så nära källan man kan komma. Man fann ett träd som planterats av Ivar Ekvall 1959. Han hade tagit fram detta träd med ympkvistar från det sk moderträdet som växte i en trädgård på Bergsgatan. Detta träd var mellan 200 – 300 år gammalt, tyvärr sågades det ner i slutet av 50-talet.

® Ulla-Britt Fasth

Aprikosplommon nyhet Aprikyra

NYHET Korsning mellan Plommon o aprikos Självpollinerande

Äkta Gränna rödpäron

Gränna Äkta Rödpäron En känd gammal päronsort ca 300 gammal

Pelarkörsbär

Pelarkörsbär Sylvia

Pelarform av körsbär Bären mognar slutet av juli t SYLVIA NYHET

Fikon Little Miss Figgy 5 lit kruka

Dvärgväxande fikonbuske NYHET Lämplig balkong altan mm

Tillagd i varukorgen