Hur ett fruktträd blir till

På våren planteras grundstammar, en typ av vildstammar, ut i en bra och näringsrik jord. Där rotar och växer grundstammarna till sig under försommaren, det är viktigt att de har tillgång till rätt näringstillförsel och vatten. I slutet av juli, början på augusti månad sker så förädlingen när saven gör att barken släpper från stammen. Det kallas okulering. Man sätter i ett "öga" från den fruktsort man vill förädla från. Man skär då ut en knopp (ett vilande öga) som sitter under bladskaftet på okuleringsriset (kvisten) av den sort man vill förädla från. På grundstammen (vildstammen) skär man ett T-snitt där man för ner okuleringsögat under barken som bör sluta till så tätt som möjligt. Därefter binder man runt ögat med bast, gummi- band eller gummihätta för att ögat skall sitta fast. Efter okulationen är det viktigt med en hög medeltemperatur för att ögat snabbt ska kunna växa fast. Efter några veckor bör man kunna se resultatet.

Bild 1 Bild 2 Bild 3

Andra året


Man klipper ner grundstammen tidigt på vårvintern. De okulanter som inte vuxit fast går man nu över och ympar. Sedan under våren tar man bort alla skott som kommer runt okulanten, så kallade vildskott, och ser till att endast den förädlade skottet växer upp. Man binder de äkta skotten (Spö) till en bambukäpp för att få en rak stam på fruktträden. Spön växer på ett år (säsong) beroende på sort till ca 1-2 meter höga. Om träden skall odlas i kruka tas spöna upp sent på hösten och planteras i kruka under vintern våren.

 Bild

 Tredje året

På vårvintern toppas det förädlade skotten (spön) till den stamhöjd man vill ha på de förädlade träden, det vill säga ca 80 till 100 cm stamhöjd. Under våren och sommaren växer grenarna ut och bildar en krona av grenar. Om det är planterat i kruka kan man plantera träden i augusti månad i trädgården. Om de odlas på öppen jord i åkermark får man vänta tills grenarna har mognat, förvedat sig, innan man tar upp träden.

Under hela växtperioden måste man se till att trädet är fritt från skadeinsekter och har god tillgång av näringsämnen och vatten.

Bild 1

Till toppen av sidan

Tillbaka till startsidan

 

Åkerö Äpple

Klicka på bilden

Katja Äpple

Klicka på bilden Katja

Aroma Äpple

Klicka på bilden Aroma

Clara Frijs Päron

Klicka på bilden Clara Frijs

Ingrid Marire Ingrid marie

Ingrid Marie Äpple Klicka på bilden

Rödluvan Rödluvan

RÖDLUVAN ÄPPLE klicka på bilden

Fredrik Fredrik Ny sort

Fredrik Äpple klicka på bilden

Tillagd i varukorgen